Стъпки за подготовка на вашите уреди и инстрменти за „пролетта“

posted in: Новини | 0

Стъпки за подготовка на вашите уреди и инструменти за „пролетта“

 

Randy Scully, STIHL Inc.

 Със затоплянето на времето, всичко се раззеленява и отново е време да извадите оборудването си за новите пролетни проекти. Тези съвети от Ранди Скъли, Корпорация Щил ще Ви помогнат да извлечете максимума от вашите уреди и инструменти този  сезон.

Нашите топ 10:
Добре е да започнете с нашата „чек листа” за да получите добра представа за състоянието на вашето оборудване, преди да го използвате.

 Щил „Пътеводител за пролетната поддръжка”:

v     Почистете вашето оборудване, ако не сте го направили преди зазимяването му.

v     Пръскачките – почиствайте винаги след всяка употреба.

v     Внимателно проверете уредите и инструментите си съгласно указанията за безопасност посочени от производителя, за да сте сигурни, че всичко е както трябва.

Т.е:

 • Ø За всички продукти: Визуално огледайте цялата машина, проверете корпуса за пукнатини и се уверете в правилното функциониране на всички системи за управление.
 • Ø При моторните триони: проверете предпазителя за ръка и спирачката;
 • Ø При косите, кастрачките, храсторезите: проверете предпазителите;
 • Ø Уредите за жив плет: инспектирайте уловителя и предпазителя на ножа

v   Затегнете всички достъпни винтове и гайки;

v   Сменете кордата на косите и храсторезите;

 

 • Ø Кордите изсъхват и се късат по-лесно. Ето защо за да се запази кордата еластична, тя се вади от шпулата от главата за косене и следва да се съхранява във влажно състояние. Два, три дена преди началото на новия сезон можете да поставите кордата във вода – за да бъде гъвкава и еластична (това се отнася и за ножовете на главата за косене PolyCut). Ако е необходимо запасете се с резервна за смяна.

v   Проверете и наострете или сменете всички режещи части на вашето оборудване. Уверете се, че не са повредени и ги напръскайте със средство за защита от корозия. Спазвайте указанията дадени от производителя в ръководствата за работа за всеки продукт.

v    За задвижвани с бензин уреди, Вие трябва да:

 • Ø Стартирате с ново гориво. Старото гориво може да доведе до проблеми с двигателя, което от своя страна да доведе до проблеми с управлението на съоръжението.
 • Ø За оборудването на STIHL препоръчваме горивна смес от бензин с октаново число над 90 + STIHL HP Ultra в съотношение 50:1, но следва и да спазвате инструкциите на производителя за специфичния модел; /Внимание:Моля имайте предвид, че машините с катализатор трябва да се зареждат само с безоловен бензин. В противен случай действието на катализатора ще намалее или дори самият катализатор ще се повреди./
 • Ø Опитайте STIHL MotoMix® -Предварително смесено гориво (1масло:50гориво)с отлична смазваща способнност. Без негативното влияние върху потребителите и двигателите благодарение на ниските вредни емисии (не съдържа етанол, олефин и ароматни въглеводороди). Годно 2 години след отварянето му.
 • Ø Отстранете правилно строто гориво – останало в машината от миналия сезон. В най-добрия случай Вие ще сте изпразнили резервоара преди да зазимите оборудването си.
 • Ø Сменете свещите след 100 работни часа ( или както се препоръчва от производителя)
 • Ø Проверете и сменете маслото и масления филтър във вашата косачка или друга техника според указанията за експлоатация.
 • Ø Почистете или сменете въздушния филтър.

v   За електрическото оборудване трябва да:

 • Ø Заредете батериите на акумулаторните машини. Тук вече отпада стреса по правилно смесване на горивото. Просто се уверетте, че литиево-йонните батерии са заредени. В 36-волтовия си клас те акумулират енергия и чрез електродвигателя /Работи без въгленови четки и преобразува ефективно акумулаторната енергия в мощност. / предоставят възможност за продължителна работа.
 • Ø Проверете захранващите кабели.

v   Прегледайте своята лична защитна екипировка за всеки един от продуктите.

 • Ø За тези които нямат: Намалете риска от наранявания като използвате най-новите предпазни средства, независимо дали става дума за облекло, ръкавици, очила, ботуши или каска.
 • Ø Ако вече имате защитно облекло и оборудване, не забравяйте да го инспектирате щателно и да се уверите че отговаря на стандартите за работа. Например: Срез в облеклото или пукнатина на каската Ви означава, че е време да ги замените с нови.

v     Проверете ръководствата на производителя за други препоръки по поддръжката на уреда.

v     Занесете оборудването си на вашия дилър за допълнителни настройки при необходимост.

v     Не пропускайте да посетите още в началото своя STIHL дилър, за да гарантирате своя „летящия старт”.

Сега вече сте готов вашата градина или двор да бъдат в перфектно състояние през целия сезон.