Рязане с моторни триони — Занимание като зимна приказка

posted in: Новини | 0

Съвети за работа в студено време :

От Ранди Скъли, Корпорация Щил

Лично Защитно Оборудване

Работата с моторни триони, предполага използване на лична защитна екипировка – очила, защита на слуха и ръкавици. През зимата, обаче, има по-голяма вероятност дърветата да се раздробят, което налага необходимостта от използване на каска и защитни очила. STIHL предлага на своите клиенти защитни панталони, от иновативна тъкан с вградена защита от срязване, водонепроницаема и едновременно с това дишаща материя. Екипировката включва още протектори за коленете, якета, кожени ботуши, обувки.image

Поддръжка и експлоатация на резачката през зимата

Първото нещо, което следва да направите за да подготвите  машината си за работа при температури под 10 градуса Целзий е да превключите от летен на зимен режим на работа. При Stihl  това  активира системата за подгряване на карбуратора. Отоплението на карбуратора е управлявано от термореле, което реагира на околната температура и се предотвратява замръзването на карбуратора при ниски температури.

Основни препоръки и необходими допълнителни грижи:

  • Не забравяйте да пазите капака на водещото колело чисто, за да се предпазите дървените стърготини и маслото, които обикновенно се натрупват, при взаимодействие със снега и влагата да замръзнат.
  • Почиствайте по-често спирачката на веригата, особено за моторни триони със спирачка на капака на водещото колело.
  • Преди да заредите с гориво, премахнете снега около резервоара, за да няма навлизане на сняг и влага в горивото и поява на ненужни усложнения.
  • Пазете анти вибрационната система от замръзване, за да се осигури правилното ú функциониране и  комфорта на работа на оператора.
  • Подсигурете работата на вентилатора и притока на въздух, чрез поддържане на стартерния капак чист от лед, сняг и дървесни стърготини, за да се предотврати прегряване на двигателя.

Специални предпазни мерки, свързани с условията на времето

Естествено сте наясно, че в зимни условия земята е замръзнала и хлъзгава. Ще имате нужда от обувки с грайферни подметки за добро сцепление.

Тъй като замръзналото дърво е по-твърдо от обикновено, се налага да намалите ъгъла  с 5 градуса. Това ще гарантира по-добра работа и ще намали износването ú.

Образуване на лед около дръжките на резачката може да доведе до подхлъзване на ръцете и да отнеме контрола ви от машината. Преди да започнете работа отстранете снега около основата на дървото и от най-ниско разположените клони, за да се предпазите от разсейване от падащия сняг, докато режете дървото.

Запознати с предизвикателствата на работа при зимни условия и взетите допълните мерки, ще увеличат производителността Ви и ще намалят риска от нараняване.

Ранди Скъли, сервизен инженер за Щил, Вирджиня Бийч , Вирджиня

Въпрос: Здравейте,

Отоплявам се с дърва и винаги имам проблем с резачката през студените месеци, когато всъщност и най-често ми се налага да работя с нея.  Трионът е нестабилен и главата на шината се пълни със замръзнали трески и спира да се върти.

Смятах, че ако сменя резачката, ще реша проблема си, но се оказа, че това не е  решение. Какво предлагате?

Студеното време е истинско предизвикателство за рязане на дърва. Добре е, преди да започне сезона, задълбочено да прегледате машината. Трионът, водещата шина и веригата трябва да бъдат почистени и проверени. За целта резачката се поставя върху подходяща чиста и хоризонтална повърхност. В зависимост от модела на триона и системата за опъване на веригата, тя заедно с шината, се демонтира. Те се почистват от полепналите стърготини и други замърсявания, като при необходимост се използва почистващ препарат на STIHL. При това се извършва внимателен оглед за наличие на:
» Пукнатини или изкривявания по шината.
» Повредени зъби на веригата поради удар в твърд предмет (камък, пирон и др.). При затъпяване на зъбите, веригата трябва да се заточи.
» Машината се почиства от полепналите стърготини, от други замърсявания и омасляване. Особено внимание се обръща на пространството под капака, покриващ движещото веригата зъбно колело.
» Почистват се отворите, през които се засмуква въздухът, охлаждащ двигателя.
» Почистват се ръкохватките и корпуса на машината.

Т.е необходимо е едно цялостно освежаване – включително проверка на въздушния филтър. Включете на зимен режим на работа.

Важно е да смените моторното масло и маслото за веригата с подходящо за работа в зимни условия, като пример за Щил това са съответно HP Super, което е самосмесващо се до -25⁰C , и маслото за вериги BioPlus, което може да се използва до -15⁰C.

Замръзналото дърво е трудно за рязане, така че е добре да започнете сезона с „прясно“ заточени вериги и винаги да имате поне две в резерва. „Когато заточвате веригата за рязане в зимни условия, е необходимо да се намали ъгъла -на снимката горе- с 5 градуса.,“ съветва Ранди Скъли. Така не толкова агресивния ъгъл ще помогне за по-доброто захващане на замръзналото дърво, съответно ще намали вибрациите и износването на веригата.
Фирма Stihl предлага и вериги Duro, които са от твърд метал и позволяват често използване при екстремно високо натоварване (напр. при работа със замърсена или замръзнала дървесина), като остават остри за дълго време. Моделът Duro R , е подходяща за обработка на дървесина с гвоздеи, комбиниран материал и бронирано стъкло. Режещите ú зъби имат наваряване с устойчиви на удар плочки от твърд метал по цялата повърхност.
Накрая, следва да положите всички усилия, за да намалите кондензацията и навлизането на влага в горивото. „Опитайте се да поддържате горивната смес при постоянна температура.,“ казва Скъли. „Хубаво е да избягвате да държите контейнера с горивото на топло, след което да го изнесете на вън. Разликата в температурите ще доведе до конденз и образуване на влага в него.“ За да сте сигурни в „свежестта“ и качествата на горивната смес, Скъли предлага да смесвате малки количества, доколкото това е практически възможно. Така ще подготвите следващата смес, колкото и когато имате нужда от нея.